Kreative Trøndelag
Kreativetrondelag > Gode historier > Næringsliv > 16. Verdens mest utrolige byggverk

16. Verdens mest utrolige byggverk

 
- Du kan si at vi har verdens beste treningsforhold rett utenfor stuedøra, sier direktør for forretningsutvikling, Geir Tore Suul i Reinertsen i Trondheim. - Norskehavet inneholder, med unntak av isfjell, alle de utfordringer en kan møte ved oljeutvinning til havs.
 
Ingeniørkunst med internasjonal interesse
Ingeniørkunsten som har vært oppvist er kort sagt så komplisert at tv-kanalen National Geographic presenterte utbyggingen av gassfeltet Ormen Lange og undervannsrørledningen Langeled i en serie om verdens mest utrolige byggverk.

Her ble planen, konstruksjonen, ingeniørkunsten og byggverket Ormen Lange og Langeled-utbyggingen presentert sammen med blant annet Golden Gate-broen i San Francisco, det enorme kunstige Dubai, Hoover-dammen fra 30-tallet i Arizona og Nevada og konstruksjonen av superflyet Airbus 380.
 
- Vi har faktisk fått være med på så grensesprengende utbygginger her i Norge, at det har gjort oss attraktive som partnere også andre steder, sier Suul. I Brasil har oljeselskapet Petrobras lignende utfordringer, et oljefelt på dypt vann, som skal føres i land uten bruk av plattform. I Australia møter operatøren Woodside samme problem i sitt felt Pluto. Begge ser til Norge, for å dra nytte av kunnskapen og hvordan utfordringene med Ormen Lange ble løst av miljøet i Trondheim.

- All ære til Hydro og Statoil som med sine prosjekter utfordrer industrien til å utvikle ny teknologi, og som dermed får oss til å strekke oss, sier Suul. Med det kostnadsnivåer vi har i Norge kan vi ikke konkurrere på pris, men vi kan utvikle bedre og mer kostnadseffektive løsninger.
 


Utskriftsvennlig versjon