Kreative Trøndelag
Kreativetrondelag > Gode historier > Næringsliv > 11. Leksvik bobler av gründere

11. Leksvik bobler av gründere

-Leksvik har det mest dynamiske industrimiljøet i Trøndelag for tiden, hevder Jan Onarheim, daglig leder for LIV (Leksvik Industrielle Vekst).

Næringssjef Jens Ole Lindgjerdet i Leksvik kommune er avhengig av god kommunikasjon med Trondheimsmiljøet ved NTNU og Sintef. Næringssjefen forteller at kommunen har 20 høyteknologiske bedrifter med 600 ansatte, og at disse bedriftene omsetter for om lag 700 millioner kroner. Satsingen på næringslivet går gjennom vekstselskapet LIV.

Tåtesmokk som hindrer kryssbitt
Tåtesmokken Ortodent er et eksempel på produkter som spirer ut av grundermiljøet i Leksvik. Saksebitt var et problem hos barn som brukte tåtesmokk og løsningen var en smokk med plass til tunga, slik at trykket i munnhulen ble minimalisert og faren for skader redusert, sier daglig leder i Ortodent, Richard Albrigtsen.
Smokken fikk starthjelp av Forankringsparken i Oslo, men det var ikke før Ortodent flyttet til Trøndelag og Leksvika at det ble ordentlig fart på sakene.
I løpet av kort tid fikk den nye smokken en markedsandel på 60 prosent i apotekene og nå skal den ut i daglighandelen.
Markedet for tåtesmokker i hele verden ligger på rundt 4 milliarder. Produktet kan bli større i verdi enn Trøndelags produksjon av fisk og vilt.

Uten fører rundt Munkholmen
Selskapet Maritime Robotics utvikler mindre båter som kan fjernstyres fra en kontrollstasjon til lands og mange har nok hevet øyenbrynene ved synet av en
førerløs båt som kretset rundt Munkholmen i sommer. -Fremtiden er ubemannet, sier daglig leder Vegard Evjen Hovstein.
Maritime Robotics har seks ansatte og utvikler ubemannete båter. Bruksområdene kan være mange, forklarer Hovstein  -båtene passer blant annet godt til seismiske målinger ved oljeleting. Selskapet håper å kunne prøve ut konseptet med en større aktør i markedet i høst. Bedriften ser for seg at både kystvakt, tollvesen, fiskerioppsyn og ulike redningstjenester kan ha bruk for ubemannede båter.

Vi har brukt noen verktøykasser som NTNU og Sintef har utviklet for kontakt med næringslivet, forteller daglig leder Vegard Evjen Hovstein i Maritime Robotics.
Staben har stort sett bakgrunn som studenter i kybernetikk ved NTNU

Nærheten til NTNU og Sintef er et stort konkurransefortrinn.
Forskerne i Trondheim og forretningsfolkene i Leksvik har god nytte av hverandre.
-Vi har hatt stor oppbacking fra NTNU og Sintef, og håper og tror på mer støtte. Det sitter også folk fra NTNU i styret i LIV, forteller næringssjef Jens Ole Lindgjerdet i Leksvik kommune, og mener det er avgjørende med enda bedre kommunikasjon med Trondheim.


 


Utskriftsvennlig versjon