Kreative Trøndelag
Kreativetrondelag > Gode historier > Kultur > 8. MUSIKK: Årets fylkeskunstner i Sør-Trøndelag

8. MUSIKK: Årets fylkeskunstner i Sør-Trøndelag

Den norskserbiske trekkspilleren Jovan Pavlovic er utnevnt som fylkeskunstner i Sør-Trøndelag. Fortiden er han engasjert i et prosjekt hvor Balkan-ungdom fra seks ulike folkegrupper skal spille sammen, noe som har vakt oppsikt i serbiske medier.

Aktiv rolle i Trondheims kulturliv
Folke- og jazzmusikeren flyttet til Norge for 15 år siden. I Serbia ble Pavlovic på begynnelsen av 90-tallet jugoslavisk mester i klassisk trekkspill tre ganger. I dag er Pavlovic blant annet kjent fra band som Bengalo, No Border Orchestra og Urban Tunells Klezmer Band, og han har spilt en aktiv rolle både som musiker og komponist i Trondheims kulturliv siden han kom til byen, blant annet som musikalsk leder ved Trøndelag Teater.

I tillegg til å være fylkeskunstner er Pavlovic også utnevnt som fesivalmusiker under årets utgave av verdensmusikkfestivalen Transform i Trondheim. I denne forbindelse sier han til Adresseavisen at han ønsker å skrive musikk som kan bidra til å fornye trekkspillsjangeren.
- Tradisjonelt har ikke trekkspill vært spesielt kult i en del hippe musikkmiljøer, men holdningen er heldigvis i ferd med å endre seg, sier Pavlovic til Adresseavisen. Nå kan han merke at også andre musikkmiljøer begynner å åpne døra på gløtt for trekkspillet.

Samler Balkan-ungdom til musikk-workshop
Med støtte fra UD og lokalpolitisk ledelse i Beograd er Pavolvic fortiden engasjert i et prosjekt hvor ungdommer fra til sammen seks nasjonaliteter/folkegrupper; romani, rumenere, kroater, bosnjaker, serbere og nordmenn, skal samles for å lage musikk sammen. Ungdommene skal gjennom en fire dagers workshop med påfølgende konserter i samarbeid med Pavlovic band Bengalo, der hvor Pavlovics kone, Anne Fossen, er vokalist.

Prosjektet har fått mye oppmerksomhet i serbiske medier. At en utflyttet serber setter i gang et prosjekt som fører ulike folkegrupper sammen, er noe nytt. Selv om det er 15 år siden Bosnia-krigens slutt, er det ikke så lett å få til et samarbeid mellom etniske grupper som tidligere har vært i konflikt med hverandre, sier Pavlovic til Adresseavisen.- De bosniske ungdommene som er med, har ikke vært i Serbia siden krigens slutt. Det er klart de er spente på opplevelsen med å komme tilbake.

Pavlovic har nylig blitt tildelt Trondheim kommunes Ramallah-stipend på 50 000 kroner, og stipendvinneren vil bruke pengene til å arrangere et lignende musikkseminar for palestinsk musikerungdom.- Kommunen er også interessert i å støtte en skolekonsertturné i Trondheim med disse ungene fra Ramallah.

(Kilde: Adresseavisen 16. april 2010)


Utskriftsvennlig versjon