Kreative Trøndelag
Kreativetrondelag > Gode historier > Kultur > 5. Med lov til å tabbe seg ut

5. Med lov til å tabbe seg ut

-Å lage et fiaskomuseum virket som en artig tanke til å begynne med, men etter hvert som tiden har gått ser vi stadig mer dybde i ideen, sier Svein Waade, styreleder i Norsk Fiaskomuseum. For å skape vekst er det nødvendig- ikke bare og lykkes, men også og mislykkes og håpet er at museet kan bidra til å redusere angsten for å feile.

Våge å satse
-Mange unge har et forvridd bilde av at alt handler om suksess. Men det er minst like vanlig at folk mislykkes, sier Waade. Å mislykkes kan føles tungt, gå utover selvfølelsen, og hvis du er riktig uheldig- gi en skikkelig økonomisk baksmell.
Desverre  gir mange gründere opp etter et mislykket forsøk.
Det ville vært fruktbart både for næringsutvikling og det private liv om vi tør å prøve litt mer
- Det er tradisjonelt hardt å mislykkes. Vi er nødt til å mislykkes noen ganger og tåle det, det er sånn vi lærer å gå, sier Waade. Innen næringsutvikling er det viktig at folk tør å stase, og at vi har gründere. Vi håper vi kan være en oppmuntring til at folk tar sjansen.

Et opplevelsessenter med tabbekvoter
I overkant av tusen kvadratmeter vil fiaskomuseet trenge blant annet for å stille ut fiaskoer fra både inn- og utland? Det skal bli et opplevelsessenter der en gjennomføre praktiske øvelser i å tåle motgang -og så kan en levere inn sine egne feilgrep til arkivet. Fiaskoene som samles inn kan være om alt fra personlige planer om å trene mer til forretningsideer som gikk fløyten. Da kan du få et diplom som bevis på at du i alle fall har prøvd- og du kan få utdelt en helt ny tabbekvote.

Ideen om et fiaskomuseet ble unnfanget under mottoet Mot til å satse på nytt hver gang du mislykkes. Prosjektet har fått økonomisk støtte fra Hemne kommune og Sør-Trøndelag fylkeskommune. Museet er planlagt å ligge i Kirkseterøra i Hemne og arkitekter har laget utkast for å endre det tidligere meieribygget til å bli flerbrukshus, med bibliotek, museum og en sal som kan brukes både til konferanser og opptreden.
- Hvis vi alle går i de samme sporene kommer vi ingen nye steder, sier Svein Waade. Og gleder seg til museet åpner dørene.

Ideen
”Hvordan redusere frykten for å mislykkes?” - Dette var problemstillingen for organisasjonen Humor og Galskap i Hemne, i samarbeide med Hemne næringsforum og næringsavdelinga i Hemne kommune 2003/ 2004. Selve ideen rundt et fiaskomuseum kom i vinteren 2004 på et bygdebegeistringsseminar i den selvutnevnte fristaten Lucky Næroset.
Ideen fikk fantasiprisen i hard konkurranse med 80 andre deltakere.

Middelet
Systematisk og usystematisk humor og galskap formidlet på en respektfull måte.
Et mylder av små og store fiaskoer. Håpløse oppfinnelser, idiotiske gjenstander, mislykkede aktiviteter. Kort sagt vise gode historier i utstillingen. Interaktiv del med fysisk deltakelse, der det skal være mulig å snu på tillærte oppfatninger

Mål
Tåle å feile. Inspirere og motivere til nytenking og nyskaping ved å betrakte egne og andres feilslag som gode forsøk.
Museet skal være den viktigste fiaskoarenaen i Norge og en av de mest profilerte i Europa.
Utvikle en arena som inkluderer et bredt spekter av fiaskoer og som tar høyde for nye grensesprengende fiaskoformer.

- Det er naturlig at folk tabber seg ut, det er viktigere at folk tør å satse på nytt, sier styremedlem Svein Waade i Norsk Fiaskomuseum. Det gamle meieriet på Kirkseterøra i Hemne kan bli opplevelsessenter og tilholdssted for Norsk Fiaskomuseum.


Et liv brukt på feilgrep er ikke bare mer respektabelt, men også mer av nytte enn et liv brukt på ikke å gjøre noe.
 George Bernard Shaw:
Forfatter


Frihet er ingen ting verdt om den ikke henger sammen med friheten til å ta feil.
Gandhi
Indisk politiker, nominert fem ganger til Nobels fredspris.


Erfaring er ganske enkelt det vi kaller våre feilgrep.
Oscar Wilde

Mange av livets fiaskoer er mennesker som ikke forstod hvor nære de var ved å lykkes da de ga opp.
Thomas Edison.
oppfinner,

 

 


Utskriftsvennlig versjon