Kreative Trøndelag
Kreativetrondelag > Gode historier > Kultur > 4. MUSIKK: BESTE BARNEPLATE I 2007

4. MUSIKK: BESTE BARNEPLATE I 2007

Tekst: Ketil Hustad

Rasmus & Verdens Beste BandBak seieren på lørdag ligger et langvarig utviklingsarbeid i tett samarbeid med Sør-Trøndelag fylkeskommune og Den Kulturelle Skolesekken. Høsten 2004 presenterte Rasmus produksjonskissen ”SVORSK” – et konsertprogram med svensk og norsk musikk beregnet for barneskoler i jubileumsåret for Unionsoppløsningen fra Sverige. Med seg hadde Rasmus trekkspilleren Ronny Kjøsen (et råskinn fra Hølonda) og disse to begynte turnere på barneskoler i Trøndelag våren 2005.  

Etter hvert kom det for en dag at Rasmus hadde en del sanger om ”lille Ole” liggende i skuffen. Stadig flere av disse sangene dukket opp på konsertene i løpet av 2005 – og mot slutten av året hadde programmet transformert seg til ”Rasmus & Ronny” - et program som kun handlet om Lille Ole (som til forveksling likner på gutte-utgaven av Rasmus). Lille Ole observerte gamle Magda Mathisen som sklei på glattisen ned Brubakka og helt til Ila med en diger Riesenschnauzer etter seg…. Lille Ole hadde en mormor og en farmor som var kjærester…. Lille Ole syntes kyssing var hæslig …. 

På skolene var responsen bedre og bedre etter hvert som programmet fikk utviklet seg. Rasmus’ sjarmerende tekster inneholder spennende historier som ofte er morsomme, som noen ganger er litt vemodige, som ofte berører litt tabubelagte emner (eks.: ”farmor og mormor e' kjæresta”), og som ser på voksenverden gjennom en forundret guttunges øyne. Både lærere og elever var enige om at konsertene var morsomme og originale – dette var ekte saker framført på kav trøndersk! 

Rasmus & Verdens Beste BandVåren 2006 ble det gjort en demo-innspilling av 4 sanger som ble sent rundt til aktuelle plateselskaper. ”Rasmus & Ronny” fortsatte å turnere på alle barneskoler i Sør-Trøndelag året igjennom. Ronny Kjøsen valgte å hoppe av prosjektet, og serberen Jovan Pavlovic ble satt inn i stedet. Jovan er en fantastisk trekkspiller - utdannet på Musikkonservatoriet i Trondheim og bosatt i byen. Jovan tok med seg balkanske toner inn i sangene til Ronny – en kombinasjon som viste seg å bli meget heldig. Konsertene utviklet seg også på flere måter: bassist og tubaist Erlend Smalås ble med på laget og det ble kjøpt inn en gammel campingvogn som ble bygget om til en miniscene. Dermed ble konsertene gjort utendørs: med lusekofte, votter og lue ble konserten spilt i alle mulige og umulige steder i Trøndelag. 

Mot slutten av 2006 fikk Rasmus fikk endelig platekontrakt hos MBO – et selskap som eies og drives av trønderen Stein Vanebo. MBO gir ut storselgere som ”Melodi Grand Prix Junior” og står bl.a. bak bandet ”Samvirkelaget”. Innspilling ble gjort i Øra Studio på havne ved Ilsvikøra. Produsent var Jostein Ansnes, ung trondheimsprodusent kjent som gitarist/medspiller til artisten Kristin Asbjørnsen.

 


Utskriftsvennlig versjon